Edzéstippek

Az aerob edzést a súlyzós edzést követően, vagy reggel végezd. Reggeli aerob edzés előtt szénhidrátot ne fogyassz mert akkor a test azt használja fel jobban zsír helyett, de az izom lebomlását érdemes megelőzni 10-20 gramm jóminőségű tejsavófehérje (Power Whey) fogyasztásával. Ha edzés előtt bemelegítés gyanánt végzünk aerob jellegű mozgást, annak időtartama ne legyen 10 percnél hosszabb, az intenzitás pedig legyen alacsony.

Ne legyen két egyforma edzésed! Az izom hamar hozzászokik a megszokott terheléshez, ezért rendszeresen alkalmazz edzésedben új gyakorlatokat a izmaid fejlődése érdekében. Ha az egyik mellnapodat pl: fekvenyomással kezdted egyenes padon, akkor a következő melledzésednél csinálj helyette mellről nyomást egykezes súlyzókkal 30 fokos padon. Cserélj fel gyakorlatokat, változtass egy időre az ismétlésszámokon, az intenzitáson, építsd be edzésedbe a negatív ismétléseket.

Aerob edzés és a Cardio edzés között különbség van! Az „aerob” szó az edzés alatt felhasznált energiát jelenti amellyel zsírt éget a szervezet. A zsírok lebontásához több oxygénre van szüksége a testednek mint a szénhidrátok (CH) lebontásához, ezért az aerob edzésednél a pulzusod nem lehet 120-130-nál magasabb. Ettől intenzívebb edzést Cardiónak nevezünk.Ez már nem csak a zsírt, hanem az izmot is égeti mert szervezetünk a terhelés fokozásával gyengébben képes kiszolgálni az izmainkat oxygénnel. Futó, taposó, és ellipszis gépeinken tudsz pulzust mérni, tehát próbálj „aerob” zónában maradni az edzésed alatt.

Általában 5-ös sorozatot végezz gyakorlatonként: Ez 12+10+10+10+8=50 ismétlést jelent, időtartama kb:5 perc. Ha nincs elég időd edzeni, akkor inkább csináld meg az edzéstervedben lévő összes gyakorlatot 3-as sorozattal: Ez 12+10+8=30 ismétlést jelent, időtartama kb:3 perc. Sorozatonként növeld a súlyt és így csökkentsd az ismétlésszámot. A legelső sorozatot bemelegítésre használd viszonylag könnyű súllyal, az utolsó sorozatot nagy súllyal végezd! Ezt erőltetett sorozatnak nevezzük.

Osztott edzést azoknak ajánlok akik legalább 3 hónap edzésmúlttal rendelkeznek. Itt arra kell törekedni hogy egy edzésnapon belül egymáshoz közeli izmokat dolgoztass meg.
Heti 3 edzésnapot figyelembe véve érdemes a lábnapot a 2. napon végezni hogy a felső test izmai normálisan regenerálódjanak.
Pl.: 1. nap: Mell, bicepsz, tricepsz, 2. nap: Láb, has 3.nap: Hát, Váll

A lábemelésnél arra kell ügyelned hogy szinte nyújtva kell tartanod a lábad. Ha padon végzed és nem földön akkor vízszintesnél lejjebb ne engedd őket. Ez szerintem nem tesz jót a gerincnek és a hasfalat is túlságosan megnyújtja. A másik végponton, fent ne vigyük függőlegesnél tovább a lábakat. Ahogy felemeljük, egy nagyon picit toljuk felfelé a csípőnket, így egy pillanatra sem tud megpihenni a hasizom.

Gyakori hiba! A sorozat végrehajtása során nem szabad olyan mértékben visszaengedned a súlyt hogy megszűnjön ismétlésenként akár 1 mp-re is a terhelés. Pl.: Melledzésnél figyelj oda hogy a mellgépen ne engedd vissza teljesen „koppanásig” a súlyt, combtávolító gépnél szintén nem jó ha visszaengeded a lábad teljesen. Lényeg a folyamatos izomterhelés a sorozat végzése során.

Ha tényleg egy pörgős intenzív edzést szeretnél, akkor azoknál a gyakorlatoknál amelyek csak 1 izomcsoportot dolgoztatnak meg mint pl.: tárogatás, merev karú lehúzás, oldalra emelés, scott pados bicepsz, csak 5-15 mp lehet a pihenőidőd a sorozatok között. Ezeket izolációs gyakorlatoknak nevezzük. Viszont amely gyakorlatok több izmot dolgoztatnak meg egyszerre, pl.: fekvenyomás, evezés, tarkóhoz húzás, vállról nyomás, ott 15-45 mp is lehet a pihenőd a sorozatok között. Ezeket nevezzük összetett gyakorlatoknak.

Follow Us
Súly