ÉLETmód

Test és lélek harmóniája vezet az egészséges és kiegyensúlyozott élethez. Erre a harmóniára és egységre való törekvés képezi az egészséges életmód lényegét, mely az utóbbi években egyre nagyobb divattá vált. Mondhatjuk úgy is, „trendi” lett a fitnesz és a wellness. Sokat hallunk fogyókúrákról, aktív életről, jógáról, méregtelenítésről, kalóriákról és adalékanyagokról. Számtalan hasznos és haszontalan tanács ér el hozzánk, sok mindent mondanak szakemberek, magazinok, reklámok, barátok. Érvek és ellenérvek, tippek, fortélyok szólnak arról, hogyan éljünk minél egészségesebben, azonban a nagy igyekezetben nem szabad elfelejtenünk, hogy saját magunkról, a saját testünkről van szó.

Az egészséges életstílus kialakításához elengedhetetlen a testi és lelki önismeret. Az általánosságban megfogalmazott tanácsok és különböző módszerek nem követhetők mindenkinek egyforma módon, hiszen minden ember más. Ezért meg kell ismernünk saját szervezetünket, meg kell találnunk a számunkra legmegfelelőbb étrendet, testmozgást, sportot. Figyelnünk kell testünk reakcióit és válaszait, lelkünk jelzéseit. Nem feltétlenül a kalóriák számolgatásától, az esztelen futástól vagy a vitamintablettáktól leszünk fittebbek és egészségesebbek, hiszen a felszabadult és kiegyensúlyozott életet csak úgy érhetjük el és tarthatjuk fenn hosszútávon, ha mindezt jó érzéssel és fesztelenül tesszük.

Habár nem vagyunk egyformák, azért vannak dolgok, amiket nem szabad szem elől tévesztenünk, hiszen mindenkire érvényesek. Az egészséges életmód meghatározó része a helyes táplálkozás, hogy mit, mikor és hogyan eszünk. Mindennapjainkban elengedhetetlenek a vitaminokat tartalmazó zöldségek és gyümölcsök, a rostban gazdag élelmiszerek amelyek segítik az emésztést. Fontos a megfelelő mennyiségben elfogyasztott folyadék, a különböző ásványi anyagok és nyomelemek, melyek döntő szerepet játszanak a tápanyagokban rejlő energia felszabadításában és hasznosításában.

A rendszeres mozgás az egészséges életmód egyik meghatározója. Ezáltal kondicionáljuk testünket, karbantartjuk, erősítjük izmainkat és lazítjuk izületeinket, amellett, hogy az egyik leghatékonyabb betegségmegelőző „orvosság” amely javítja életminőségünket és közérzetünket.

A helyes táplálkozás és testmozgás mellett azonban le kell küzdenünk a nap mint nap bennünket érő stresszt, amihez nélkülözhetetlen a pihenés és alvás, alapvető az optimista gondolkodás, a kiegyensúlyozott emberi kapcsolatok és érzelmek és nem utolsó sorban az egészséges környezet.

Follow Us
Súly