Kondi edzés alapjai

A konditermi edzéseknél különbséget teszünk a statikus (anaerob) és cardionális (aerob) training között. Az izmok építésére a statikus edzés a hatékonyabb. Ehhez használjuk a lapsúlyos gépeket, a kézi-, és szabadsúlyokat. Ilyenkor a gyakorlatok ismétlésszáma kevesebb, az edzés ritmusa lassabb, az ismétlések közötti pihenőidő hosszabb. Ez a training az izmok fejlődőképes, alsó rétegét terheli és a tömeg fejlődésével együtt erőnövelő hatása is van. Fontos tudni, hogy az izmok nem edzés közben épülnek, hanem az utána következő pihenőidő alatt. Ezért lényeges, hogy mit eszel edzés után, illetve ezért fontosak a táplálékkiegészítő termékek. Edzés előtt szénhidrátot ajánlatos fogyasztani, utána pedig fehérjedús termékeket. Ne törekedj a túlzottan nagy súlyokkal való munkára, inkább a gyakorlatok pontos kivitelezésére! Így elkerülheted a fájdalmas sérüléseket és ráadásul gyorsabban éred el a kívánt eredményt.

Természetesen a kondicionáló gépek nem csak testépítésre alkalmasak, hanem a test fogyasztására is. Ennek a célnak az eléréséhez meg kell változtatni az étkezést (diéta), az edzés ritmusát (gyorsabb) és kisebb súlyokkal kell dolgozni. Sajnos a test formálását nagyban befolyásolja szervezetünk anyagcseréjének működése. Ezért fontos az étkezések összetétele és minősége. A cardionális training (elliptika, futópad, taposó gép, bicikli…aerobic órák) pulzusszám növelő hatására felgyorsul az anyagcsere is, melynek hatására gyorsabban égetjük el a feleslegeket. Ez az edzéstípus kiváló állóképesség és kondíciójavító mozgásforma is. Az izzadással testünk vízháztartását csökkentjük, amely normális esetben testünk 60%-a. Ha ‘vizes’ vagy, kerüld a vizet megkötő táplálékokat (pl. só, krumpli…) A táplálékkiegészítők közül az L-Carnitine segíti a leghatásosabban a víz és a zsírpárnák fogyasztását, de a hagyományos teának is van vízhajtó hatása.

Kezdők – kis súlyokkal, 2 gyakorlat/izomcsoport, 12-14 ismétlésekkel
Intermediate – közepes súlyokkal, 3 gyakorlat/izomcsoport, 10-12 ismétlésekkel
Haladók – nagy súlyokkal, 3-4 gyakorlat/izomcsoport, 6-8-10 ismétlésekkel, piramis és super-setben

Amit még nem árt ha tudsz, hogy a dohányzás nem csak felesleges, költséges és rákkeltő, hanem a letüdőzött nikotin leköti a tüdőd ’lélegző’ felületét. Ezáltal a véredbe kevesebb oxigén jut, így jelentősen csökken a fizikális teljesítőképességed. Ha alkohol vagy drog-problémáid vannak, akkor inkább fordulj orvoshoz.

Ne felejtsd el:
– ne csak szép akarj lenni, hanem egészséges is, figyelj a kajára és mozogj minél többet,
– a test formálásának alapja az étkezés és a szervezetünk vitaminháztartásának állapota,
– az alakodat könnyebb megtartani, mint visszaszerezni, ezért már fiatalon kezdj sportolni!
– diéta mellett kötelező a sport, mert nem csak karcsúnak kell lenni, hanem feszesnek is!
– törekedj a tested arányosságára, az vonzóbb!
– a sport a leghatásosabb önbizalomnövelő!

Follow Us
Súly