GY.I.K.

Itt a GY.I.K.-ben (Gyakran Ismétlődő Kérdések), olyan kérdésekre kapsz választ, amiket a leggyakrabban tesznek fel nekünk. Írj nekünk, ha te is választ szeretnél kapni kérdéseidre.

„Mennyit eddzek egy héten?”
Ha élvezed, úgyis edzeni fogsz minden nap, ha arra vagy kíváncsi mennyi a minimum, akkor az változó. Ajánlatos, legalább a heti 3x edzés. Úgy kell elosztani az izomcsoportokat, hogy minimum minden testrészed egy héten egyszer meg legyen terhelve. Az edzéstervek menüben találsz letölthető, heti 3x-os bontásra tervezett edzésterveket.

„Erősödni szeretnék …mit tegyek?”
Fontos a megfelelő edzésterv. Pontosabban, a helyesen felosztott edzésnapok, gyakorlatok, az edzés ritmusa, a súlyok nagysága, a pihenőidők betartása és az étrend. Gondolom, ez elsőre bonyolultnak tűnik, de nem az. Max. 2 izomcsoport/nap, nagyobb súlyok, kevesebb ismétlésszám (6-8), lassabb tempó, hosszabb pihenőidő (1.5-2 perc), sok kaja (szénhidrát, vitaminok, fehérje). Az erő- és tömegnövelés is kitartást igényel, nem csak a fogyasztás.

„Mennyi idő múlva fog látszani rajtam az edzés?”
Ez sokmindentől függ. Nem mindegy, hogy súlyfelesleggel küzködő, vagy erősödni szándékozó vendégről beszélünk. Általában a szűz izmok (a még egyáltalán nem edzett test) gyorsan reagálnak az ilyen jellegű terhelésre. A rendszeres edzést tartom a legfontosabbnak, igazából ezzel van mindenkinek a legtöbb problémája. Nagy lelkesedéssel kezdenek sportolni, de a lustaság sokszor közbeszól. A kifogások keresése kényelmesebb, mint ‘szenvedni’ a teremben. Egy átlagos felesleggel rendelkező vendég, pár hónap alatt már eléri a ‘feszes has-kirobbanó energia’ formát. A komolyabb felesleggel bíróknál egyszerre több feladatot is véghez kell vinni, de nekik sem kell éveket várni. Az étkezésen és az edzésen kívül, még a genetika szólhat a formálódásba.

„Mekkora súlyokkal és hány órát eddzek egy nap?”
A megfelelő súly, az a súly, amivel a gyakorlatokat pontosan és komolyabb erőlködés nélkül képes vagy végrehajtani. Amivel az utolsó ismétlés még szabályosra sikerül! Így nem fogsz megsérülni. Az időtartam pedig annyi amennyi idő alatt végzel a napi programoddal. Ez átlagosan olyan 1 óra. Ez alatt végezni lehet egy kimerítő edzéssel. Ha ennyi időd nincs, akkor is legalább 45 percet szánj a mozgásra, mert még be is kell melegítened + foglalkoznod kell két izomcsoporttal.

„Fogyni szeretnék …mit tegyek?”
A fogyasztásnál arra kell figyelned, hogy kevesebb kalóriát kell bevinned a szervezetedbe, mint amennyit elégetsz egy edzés alatt. Igen …edzés alatt, merthogy edzeni azt kell, sőt kötelező. Ha csak lefogysz, teljesen elveszíted a formádat, úgy meg nem tökéletes az eredmény. A fogyasztáshoz az aerob mozgás ajánlatos. A cardio gépeken legalább 50-60 perc mozgásra van szükség, mert a szervezet zsírégetése 30-40 perc után indul be. Dolgozhatsz még a lapsúlyos gépeken is (dinamikusan), vagy zsírégető aerobic órákon (de bármelyik aerobic óra megfelelő, ha lelkiismeretesen csinálod). Ne felejtsd el, hogy nem koplalásról beszélünk, hanem helyesen összeválogatott étrendről, amit megfelelő folyadékbevitellel (1.5-2liter) kell kiegészítened. Ilyen étkezési tanácsokat, rengeteget találsz az interneten. Mindenképpen ajánlom az infraszauna használatát is, mert sok hasznos élettani hatása mellett, eredményes vízhajtó is.

„Miért használjak infraszaunát?”
Az izzasztókúra célja, hogy javítsuk a vérkeringést és a bőrön át fokozzuk a méregtelenítést. Mélytisztító hatásának köszönhetően rendkívül hatásos a narancsbőr ellen is. Az infrasugarak a mélyebb rétegek alól is kioldják a salakanyagot, erősítik az immunrendszert, gyógyító hatással vannak a reumatikus és izületi fájdalmakra, a hurutos betegségekre, csökkentik az allergiás tüneteket és kedélyállapot javító hatásúak. Az izzadás folyamán a szervezet 30 perc alatt akár 300–600 kalóriát is veszíthet, mely a zsír elégetésével hatékony fogyást eredményez. Már egy alkalom után is észrevehetően szebb és fiatalabb lesz a bőröd. A legújabb Philips infraszauna már alacsony hőmérsékleten (30-34’C) kifejti élettani hatásait, így nem terheli olyan mértékben a szívet, mint a hagyományos szaunák! Az Intenzív méregtelenítés nyomán megszünteti a fáradékonyságot, fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet.
Szaunázni elég hetente 3x (tilos naponta) és előtte mindig igyál 0.5l vizet.
(törülközőt hozz magaddal!)

„Aerobicra járjak, vagy gyúrjak?”
Az aerobic állóképességet, kondíciót javít, diétás étkezés mellett fogyást eredményez az órák látogatása.
A gyúrás… minden, ami kerek tud lenni rajtunk, az izom (a fejedet leszámítva)! Vagyis a formádat az izmok határozzák meg. Szerintem szükség van aerob és anaerob mozgásra is a tökéletes test és egészség érdekében!

„Nem fognak kinézni a teremből? …olyan kövér vagyok …gyenge vagyok!”
Miért néznének ki a klubból? Akik hozzánk lejárnak, pont azért jönnek, amiért Te! Edzeni, kikapcsolódni, formálódni, a kondíciójukon javítani! Nálunk a hasonló gondolkodásúak találkoznak egymással, ezért tudott kialakulni egy jó társaság. Sokszor még bulizni is együtt járnak. Amúgy néhány szerencsés alkatot kivéve, mindenkinek van problémája a saját testével, pont ezért jön edzeni! Senki nem fog bámulni Téged, vagy ilyesmi!
Az miatt sem kell aggódnod, ha az edzőszerkód nem a legújabb trendi, itt mindenki abban edz, amiben kényelmes neki (de a váltócipő használata kötelező!).

„A táplálék kiegészítő szerek okozhatnak impotenciát? …jó egyáltalán valamire?”
Semmilyen mellékhatása sincs ezeknek az anyagoknak! A táplálék kiegészítő szereknek nagyon fontos szerepe van a testformálásban! Energizálásban, regenerálódásban, fogyásban, testépítésben egyaránt. Előnye, az elkészített ételekkel szemben, hogy gyorsabban emészthető, amivel ugye energiát tudsz spórolni, illetve „pillanatok alatt” képes felszívódni. Ezáltal gyorsabb az izmaid regenerálódása is! Nem tartalmaznak a szervezetünk számára felesleges anyagokat, ezeket így nem kell raktároznia, nem rakódik le a sejtekben, a szerveinkben, semmilyen ’mérgező’ anyag! Ha például, megeszel egy egész csirkét, annak kb. a 10%-a a hasznos tápanyag, a többi kuka! A tisztaságára utalva azt mondanám, hogy ha valaki a rossz minőségü ételeket kiváltva csak ilyen anyagokon élne, akkor kevesebb betegséggel kellene megkűzdenie az élete során.

„A ‘koksz’ mennyire ártalmas?”
Tulajdonképpen ártalmas. Leginkább azért, mert minden gyógyszernek vannak mellékhatásai. Aztán azért is, mert legtöbben türelmetlenek és mértéktelenül szedik! Pedig az olcsóbb szerek csak vizet kötnek meg, amitől vastagabbnak tűnsz, de amint abbahagyod a szedését, a szervezet feldolgozza a visszatartott vizet. Valószínűleg pont akkora leszel, mint voltál. Vannak olyan cuccok, amik a fehérjebeépülést segítik és kevés a mellékhatásuk, de ez sem hoz végleges megoldást, edzeni azután is kell. Ja, koksz szedése mellett még többet kell ám edzeni! A testépítésben a jelenlegi divat, az arányos, száraz izomzat. Már nem menő a brutális méret, a szétrepedt bőr, a pattanások és a veseproblémák sem!
Érdekességképpen elmondom, hogy az élsportban nem azért tiltják a gyógyszeres kezeléseket, mert egészségtelen, hanem azért mert egyenlőtlen feltételeket biztosít a versenyzőknek. Kinek mennyi pénze van…

„Csak egy kicsit akarok erősödni …nem szeretnék olyan nagy lenni, mint a profik!”
Megnyugtatlak …nem leszel akkora!

Follow Us
Súly