Tudtad-e?

A reggeli testmozgás előnyei: ha mozogsz egy keveset reggeli előtt, alacsonyabb vércukorszinttel indul a nap, és hamarabb szabadul fel a glukagon, melynek következtében előbb indul el a zsírégetés is. Evés során elindul az inzulintermelés, ám alacsonyabb inzulinszinttel hatásosabb a zsírégetés. Vagyis, ha éhgyomorra edzel, akkor a tested a már meglévő zsírkészleteket használja energiaforrásként.Reggel nem kell olyan hosszan bemelegíteni ahhoz, hogy elkezdődjön a zsírégetés és így megtakarítottál legalább 10 percet, miközben ugyanannyi kalóriát égettél, mintha azt a nap későbbi szakaszában tetted volna. Ha ugyanannyit mozogsz, mint normálisan, akkor még több zsírt égetsz!

Egy intenzív edzés után az egyszerű, gyorsan felszívódó szénhidrátok NEM fognak zsírosodást okozni. Az ilyenkor elfogyasztott szénhidrátnak úgymond megvan a helye, megvan a feladata, és ha megfelelően lőjük be a mennyiségét, akkor kizárólag a glikogénraktárak visszatöltése történik meg. Ráadásul az inzulinszint megemelésével a turmixban található többi tápanyag (fehérje, kreatin, plusz aminosavak) célba jutását is számottevően elősegíti. Tehát egy kimerítő edzés után nagyszerű választásod lehet a Power x-mass, amely tartalmaz a megfelelő arányú fehérje és szénhidrát mellett 5 g kreatint is.

Az edzések alatt elért ‘bedurranás’ nem jelent ezzel arányos stimulációt a növekedéshez. Sokan az izomfeszülés tartják csak fontosnak az edzéseken, ami fontos is, de ettől sokkal fontosabb, hogy a sorozatokat a teljes bukásig végezd olyan edzéstechnikák alkalmazásával, mint az erőltetett és negatív ismétlések.

Tilos az edzésed során a zsírégetés elősegítése érdekében nagyon meleg ruhába öltöznöd, vagy fóliával körbetekerned a derekad! Ennek a módszernek semmi eredménye nem lesz, lehet hogy azt érzed hogy jobban izzadsz, de ezt akár elérheted szaunázással is. Ezenkívül a szívednek hatalmas megterhelést is jelent, valamint a több víz kiürülése a testből több folyadékpótlásra fog ösztönözni. Tehát edzésedhez mindig kényelmes öltözetben láss neki!

Ha valami jó kiegészítőn gondolkodsz, akkor a glutamin azért  jó választás, mert nem csak az erőszintedet és izomtömeged dobja meg, hanem az edzés után elfogyasztott 5 gramm L-glutamin ugyan olyan szinten feltudja tölteni a kimerült glükogén raktáraid, mint 60 gramm szénhidrát. Lefekvés előtt vagy edzés közben fogyasztva antikatabolikus hatása van, vagyis meggátolja az izom leépülését!

Nem létezik helyi zsírégetés. Tehát az „úszógumi” ledolgozásához nem elég hasizomgyakorlatot végezned. Intenzív heti 4 edzést javaslok 60 perc időtartamban, 5X12-15-ös ismétlésszámban, 15 mp-es pihenőkkel a sorozatok között a szálkás izomzat eléréséhez.

Izomregenerálódás szempontjából a test izomzatai közül a hasra és a vádlira akár minden egyes edzésen végezhetsz gyakorlatokat, hiszen ebben a két izomcsoportban nagy arányban van vörös izom. Ezáltal 24 óra alatt regenerálódnak, ellentétben a többi izomcsoporttal. Nagy izomcsoportok: Mell, váll, hát, comb – 72 óra a regenerálódási idejük. Kis izomcsoportok: bicepsz, tricepsz, csuklya, kétfejű combizom – 48 óra a regenerálódási idejük.

Mi a különbség az un. x-rep technika és az izometrikus technika között?
Az X-rep technika lényege, hogy a testépítő nem használja ki az adott gyakorlatban az egész mozgástartományt, hanem csak a mozgástartomány azon részében dolgozik, melyben az izmok a legjobban dolgoznak. A másik az izometrikus technika, itt a teljes mozgástartományban végezzük a gyakorlatot, de lassan, koncentráltan. Célszerű, hogy egy-egy ismétlés másodpercekig tartson. Arra törekszünk, hogy minél szabályosabban hajtsuk végre a gyakorlatot.

Follow Us
Súly